Ανάλυση Δεδομένων GNSS στο Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου
Global Navigation Satellite Systems (GNSS)
Τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα εντοπισμού και πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems) παρέχουν συνεχή και αυτόνομο εντοπισμό θέσης με μεγάλη ακρίβεια, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τα GNSS συστήματα σήμερα είναι:
- Global Positioning System (GPS) που αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το GPS λειτουργεί από το 1978 και είναι παγκοσμίως διαθέσιμο από το 1994. Είναι το πιο χρησιμοποιημένο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης στον κόσμο.
- Το πρώην Σοβιετικό, και τώρα Ρωσικό, Global'naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema, (GLObal NAvigation Satellite System ή GLONASS); Το GLONASS έχει πλήρη παγκόσμια κάλυψη από το 1995 και ο πρώτος δορυφόρος του ξεκίνησε το 1982.
- To BeiDou, που αναπτύχθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. To BeiDou πέτυχε παγκόσμια κάλυψη τον Δεκέμβριο του 2018.
- GALILEO; Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) συμφώνησαν τον Μάρτιο του 2002 να εισαγάγουν τη δική τους εναλλακτική λύση έναντι του GPS, που ονομάζεται σύστημα εντοπισμού θέσης Galileo. Ο πρώτος πειραματικός δορυφόρος ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου 2005. Το Galileo θα είναι πλήρως επιχειρησιακό όταν οι 30 δορυφόροι του θα είναι σε τροχιά. Προς το παρόν, προσφέρονται μόνο αρχικές υπηρεσίες από το Galileo δεδομένου ότι μόνο 26 δορυφόροι είναι λειτουργικοί.
Επεξεργασία GNSS Δεδομένων στο ΚΔΔ
Παλαιότερα
Το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου συμμετείχε ενεργά σε σποραδικές μετρήσεις επαναλαμβανόμενες ανά κάποια έτη (‘καμπάνιες’) ανά την επικράτεια και στην επεξεργασία δεδομένων GPS ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90.
Σήμερα
Το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο πρόγραμμα επεξεργασίας συνεχούς παρακολούθησης για την καθημερινή επεξεργασία και ανάλυση όλων των διαθέσιμων μόνιμων σταθμών GNSS στην Ελλάδα. Αυτή η καθημερινή διαδικασία ανάλυσης εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια, δίνοντας αποτελέσματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε περαιτέρω τις περίπλοκες τεκτονικές ρυθμίσεις της Ελλάδας. Επιπλέον, παράγει εκτιμήσεις για μία σειρά παραμέτρων ενδιαφέροντος (π.χ. εκτιμήσεις συντεταγμένων) καθώς και μια σειρά προϊόντων επίλυσης, διαθέσιμα για μετέπειτα χρήση. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της ανάλυσης συμβάλλουν στο πρόγραμμα πυκνότητας του EUREF με στόχο τη δημιουργία ενός πυκνού ευρωπαϊκού πεδίου ταχύτητας.
Σύνολο δεδομένων επεξεργασίας GNSS
Στο Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου διακρίνουμε τους μόνιμους σταθμούς GNSS σε διαφορετικά δίκτυα ώστε να κάνουμε το σχήμα επεξεργασίας πιο αποτελεσματικό και γρήγορο. Τα διαφορετικά δίκτυα που επεξεργαζόμαστε είναι:
- CRLab : CRLab's local network of continuous GPS/GNSS stations placed on and around Corinth Rift, GR
- EPN : EUREF's European Permanent Network (EPN) of continuous GPS/GNSS stations
- GREECE : NTUA's network of continuous GPS/GNSS stations routinely processed
- NOANET : NOA's network of GPS/GNSS continuous stations
- SANTORINI : NTUA's local network of continuous GPS/GNSS stations placed on Santorini island